Wie kent de Volksuniversiteit niet? Bijna iedereen wel. De eerste Volksuniversiteit in Nederland is in 1913 opgericht.

Mijn woonplaats Oss volgde een hele tijd later. 1970. En nu in 2020 bestaat deze universiteit van het volk alweer vijftig jaar in de Brabantse stad! Tijd voor felicitaties en een feest!

Enkele keren per jaar verzorg ik een workshop of een lezing voor de VU in Oss. De afkorting kan weleens verwarring oproepen. De Vrije Universiteit?? Nee die zit in Amsterdam en heeft een hele andere doelstelling. Het instituut van de Volksuniversiteit is oorspronkelijk opgericht om het volk op te voeden. Woorden die we gelukkig in deze tijd niet meer gebruiken.

Ik denk dat de doelstelling nu meer gelegen is leren toegankelijk te maken voor iedereen.

Ik verzorg graag een praatje voor de VU-Oss. Allereerst hebben ze een fantastisch team en organisatie. En bovendien bereik ik bij de Volksuniversiteit andere deelnemers dan bij mijn gebruikelijke trainingen. En als evangelist van de geheugentechniek doet mij dit natuurlijk goed. Bekeren is niet afhankelijk van leeftijd, geslacht of functie in het maatschappelijk leven.

Vorige week was het een feestweek voor de Volksuniversiteit. De activiteiten waren met name gericht op deelnemers, dus het volk! Gedurende de hele week waren er gratis workshops en lezingen. Een ideaal moment om eens kennis te maken met een specifiek onderwerp.

Ikzelf heb ook een lezing verzorgd. Over geheugen en focus. Vanwege het grote aantal aanmeldingen mocht ik met mijn klasje naar de hoofdzaal van het complex. Alles stond mooi opgesteld en natuurlijk helemaal corona-proof. Ik heb genoten van het uur en hoop dat ik mensen hebben mogen inspireren en laten nadenken over de belangrijke onderwerpen van het brein.

Feestavond voor trainers

Op donderdag was er een feestavond voor de trainers. Ook dit moest aangepast worden aan de omstandigheden van het moment. En dit gegeven heeft ook zijn charmes. Natuurlijk kun je niet in receptiestijl her en der een praatje maken met een arm om een schouder. Maar juist deze uitdaging werd op een uiterst ludieke wijze opgelost. In de zaal werden stoelen opgesteld op een wijze waardoor je iedereen goed kon zien en groeten. En in het midden was de catwalk waar af en toe een spreker op ging staan en waar de gastheer van de avond de trainers trakteerde op een fantastische avond.

Voor mij persoonlijk was het leuk en verrassend om commercieel trainer Eric Reversma weer eens te zien. Wij kennen elkaar uit een eerdere samenwerking maar Eric woont niet in Brabant. Daarom was het heel mooi om even in levende lijve hallo te zeggen.

Presenteren uit het hoofd

Een bijzondere vermelding krijgt de directeur van de Volksuniversiteit Larissa Weitzel. Niet alleen leidt zij het fantastisch team waar ik het al eerder over had, mij viel als geheugentrainer nog iets anders op. Zij hield een fijn, betrokken en warm praatje over de volksuniversiteit, de trainers en de doelstelling van het instituut. En hoewel zij een aantekenpapier in haar hand had, heeft ze niet één keer daarop gekeken. Het doet mij veel plezier als mensen de moeite nemen om te spreken uit het hoofd. Dit betekent meteen spreken uit het hart en dat voelde de gehele zaal.

Ik heb Larissa in persoon de complimenten al gegeven maar nu nogmaals.

Gefeliciteerd Volksuniversiteit Oss! Ik verzorg met plezier de workshops en lezingen voor jullie! Het past helaas niet in mijn bedrijfsconcept om dit vaker te doen dan ik nu al doe maar doe het met veel plezier.

Op naar de volgende vijftig jaar met mooie herinneringen.