Rick de Jong is de initiator, oprichter en eigenaar van Memoryspeaker. Bijna zijn gehele volwassen leven is hij trainer en coach. In al die jaren zijn hem twee altijd bijgebleven:

  1. De meeste mensen ervaren iets nieuws leren, en dus onthouden, als een vervelende aangelegenheid. Termen zoals informatie erin stampen en blokken voor examens hebben ook een nare klank.
  2. Als informatie dan onthouden is, dan wordt dit ook weer heel snel vergeten. Als je hierover nadenkt dan is dat toch zonde van al de tijd die erin is gestopt.

Omdat het rendement van onthouden veel hoger kan zijn (punt 2) en de wijze van het rendement behalen op een plezierige wijze tot stand kan komen (punt 1), heeft Rick Memoryspeaker opgericht. Krachtig onthouden is namelijk een effectieve én plezierige onderneming.

Een kleine twintig jaar geleden heeft Rick de geheugentechniek “ontdekt”. Hij vond het fascinerend dat het geheugen zo sterk is te verbeteren dat hij zich er steeds meer in ging bekwamen. Hij trainde aanvankelijk de vaardigheid in onderdelen van de geheugensport. In 1991 is de wereldgeheugensportbond opgericht en deze bond organiseert jaarlijks toernooien waarbij het menselijk geheugen het uitgangspunt van competitie is. Rick leerde de geheugentechniek en paste deze toe op bijvoorbeeld het onthouden van getallen, speelkaarten, lijsten van onsamenhangende woorden. Allemaal onderdelen van de geheugentoernooien.

Rick is de eerste Nederlandse deelnemer aan geheugentoernooien van de WMC (worldmemorychampionship) en de enige Nederlander die ooit heeft deelgenomen aan de wereldkampioenschap geheugen. Hij heeft deelgenomen aan de wereldkampioenschappen in Bahrein, Londen (2x) en Chengdu China.

Grootmeester in de geheugensport: International Master of Memory (IMM)

In 2015, op het wereldkampioenschap geheugen in Chengdu, heeft Rick aan de voorwaarden voldaan om de grootmeestertitel International Master of Memory (IMM) te mogen voeren. Hiermee bevindt hij zich in een select gezelschap en deze titel is tevens een bekroning op al de trainingsuren.

Om in aanmerking te komen voor deze grootmeestertitel moest Rick een minimale score bepalen in het totaal van de 10 geheugendisciplines waaruit een geheugentoernooi bestaat. Daarbovenop was een minimale score vereist voor drie afzonderlijke onderdelen. Aan al deze vereisten heeft Rick voldaan.

Rick’s eerste toernooi in de geheugensport was in 2008. In de loop van de tijd heeft hij de sport zien groeien tot een semiprofessioneel karakter. Het bijzondere is dat elk jaar opnieuw records worden verbroken en de grenzen van de capaciteiten van het menselijk brein nog niet in zicht is.

Europees record pi-onthouden in 2015

In 2015 vestigde Rick een Europees geheugenrecord door 22612 decimalen van het wiskundig getal Pi uit zijn geheugen op te noemen. Naast persoonlijke ambities had dit pi-project een specifiek doel. Dit was een experiment om eens te kijken hoe het nu zit met het langetermijngeheugen. Veel is te lezen over de werking van het langetermijngeheugen. Rick wilde het weten uit persoonlijke ervaring. Dit heeft hem veel geholpen in het begrip over hoe ons geheugen werkt. Het maakt zijn vak als geheugentrainer ook een stuk gemakkelijker om te kunnen praten over eigen ervaringen.

Het record heeft vijf jaar stand gehouden. In maart 2020 werd het verbroken door tweevoudig geheugenwereldkampioen Jonas von Essen. Hij noemde de eerste 24063 correct op.

Op dit moment is Rick in training om het record terug te krijgen en traint hij ook meteen door om het wereldrecord te verbreken. Het wereldrecord staat op 70.030 decimalen. De motivatie is hetzelfde. Persoonlijk ambitie. Maar tevens wil hij nog meer leren over de werking van het langetermijngeheugen.

Hiermee kan hij zijn cursisten nog beter helpen in zijn trainingen. Natuurlijk gaat het dan niet over het onthouden van de pi-getallen. De basisprincipes zijn dan wel hetzelfde, onafhankelijk van wat je wilt onthouden.

Opnieuw gaan studeren

Een van de zinnen die regelmatig terugkwam bij de geheugentrainingen van Rick was: `kende ik de geheugentechniek maar toen in nog studeerde. Dat had het studeren een stuk gemakkelijker en prettiger gemaakt`. 

Eind 2020, midden in de corona-crisis, besloot Rick om dit daadwerkelijk te gaan doen. Hij was toch altijd breinboeken aan het bestuderen waarom niet dit te doen met een reguliere studie. Het werd een universitaire studie psychologie.

De opgedane kennis is een aangename aanvulling op het vak van Memory coach. Maar daarnaast, en belangrijker, is het begeleiden van cursisten een stuk sterker als je spreekt uit persoonlijke ervaringen.

De eerste resultaten waren verbluffend. Natuurlijk had Rick vertrouwen in de geheugenvaardigheid en verwachtte hij goede scores. Maar toch was ook hij blij verrast bij het ontvangen van perfecte scores op zijn tentamens, een 10.

Voor aanvang van de studie waren er reeds een aantal zekerheden. Studeren zou leuk zijn. Dit komt door het speelse karakter van de geheugenvaardigheid. Daarnaast werd een hoog rendement verwacht. Minder uren besteedt en hogere uitkomst. Maar er was nog een ander effect van studeren met de geheugentechniek. Aan de ene kant ook wel verwacht maar niet in de gradaties zoals die zich heeft voorgedaan.

Wat bleek? Door de manier van onthouden werd niet alleen de belangrijke informatie onthouden maar was er ook een mentaal en helder overzicht hiervan. En door dit overzicht in het hoofd konden veel gemakkelijker verbanden worden gelegd. Wat een grote bijdrage heeft aan begrijpen.

Ruime ervaring als trainer en coach

Rick is sinds 2008 trainer op het vlak van persoonlijk effectiviteit. Zijn uitgangspunt is altijd wel het menselijk brein en dan heel specifiek het menselijk geheugen.

Hij heeft een juridische opleiding gevolgd en ook meer dan 10 jaar bij de rechtbank Oost-Brabant gewerkt. In die tijd leerde Rick over de geheugentechniek en is hij dit zelf gaan trainen. Hij heeft veel geleerd in de wereld van de geheugensport. De bestaande kennis heeft hij geïntegreerd in zijn eigen programma’s en heeft hij zichzelf opgewerkt tot de top van de wereld in de geheugensport.

Rick is ook opgeleid tot op het hoogste trainingsniveau in de basketbalsport. Voor het trainen van de geheugentechniek heeft dit hem enorm geholpen. Het trainen op topniveau in de fysieke sport heeft veel overeenkomsten in het trainen van de techniek op mentaal vlak.

Rick is ook gecertificeerd Microtrainer en heeft spreektraining gevolgd bij Remco Claassen, Nederlands topspreker en trainer op het vlak van persoonlijke effectiviteit.

Hij heeft werk verricht voor trainingsbureau’s zoals Tijdwinst.com, Brainstudio, Brainstudio international, BSI en de MT-company. Allemaal giganten op het vlak van het trainen van het brein en persoonlijke effectiviteit. Omdat hij zich specifiek wilde richten op de geheugentechniek en het ontwikkelen van zijn eigen trainingsprogramma’s is Rick gestart met trainingsbureau Memoryspeaker. Hierin leert hij zijn cursisten de geheugentechniek en hoe zij deze vaardigheid kunnen inzetten op de door hen gewenste doelen.

Met al Rick’s opgedane kennis en ervaringen zijn de diensten van Memoryspeaker gegarandeerd van topkwaliteit. Het uitgangspunt van de geheugentechniek op effectief leren en andere persoonlijke doelen is ook uniek in Nederland.

Rick verzorgt coaching en trainingen om nooit te vergeten.

Let’s talk Memory!